Studie zjistila, že hamburgery obsahují krysí a lidskou DNA

Studie 258 hamburgerů v USA z roku 2016 zjistila nečekané další - a chybějící - přísady. (Foto: Wikimedia)Když si zákazník objedná hamburger v řetězci rychlého občerstvení, možná se už smířil s tím, že pod rajčetem se s velkou pravděpodobností skrývá koňské maso.Přídavek krysí a lidské DNA by však mohl být těžší překousnout.Nová studie americké společnosti …

burger lidská dna krysí

Studie 258 hamburgerů v USA z roku 2016 zjistila nečekané další – a chybějící – přísady. (Foto: Wikimedia)

Když si zákazník objedná hamburger v řetězci rychlého občerstvení, možná se už smířil s tím, že pod rajčetem se s velkou pravděpodobností skrývá koňské maso.

Přídavek krysí a lidské DNA by však mohl být těžší překousnout.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/studie-odhalila-jakym-odpadem-nas-retezce-rychleho-obcerstveni-krmi/

Nová studie americké společnosti Clear Labs, která se zabývá testováním potravin, odhalila na vzorku 258 hamburgerů dva případy masa ve vegetariánských výrobcích, tři hamburgery s krysí DNA a jeden případ lidské DNA.

„Nejpravděpodobnější příčinou jsou vlasy, kůže nebo nehty, které byly náhodně přimíchány během výrobního procesu,“ uvádí se v ní s odkazem na lidskou DNA.

„Mnoho spotřebitelů neví, že určité množství lidské a krysí DNA může spadat do přijatelného regulačního rozmezí,“ dodala zpráva.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/nebezpecne-chemicke-latky-se-nachazeji-v-80-jidel-mcdonalds-burger-king-pizza-hut-a-dominos/

Zpráva rovněž zjistila, že v normách bezpečnosti a kvality potravin existují „mezery“, ale celkově hovězímu průmyslu „prospívá přísná regulace a agresivní požadavky na testování“.

Větší znepokojení než „nepříjemná“ zjištění o DNA vzbudilo zjištění, že téměř čtvrtina vegetariánských hamburgerů má jiné složení, než je uvedeno na etiketě. Dva vegetariánské burgery obsahovaly hovězí maso a jeden burger s černými fazolemi neobsahoval žádné černé fazole.

Ačkoli je nepravděpodobné, že by si Američané na grilu pletli bizoní maso s mletými jehněčími plackami, zdá se, že burgerový průmysl se této chyby dopouští. Přibližně 6 % hamburgerů nahrazovalo jeden produkt jiným. Častým zjištěním bylo, že do masových burgerů bylo nečekaně přidáno kuřecí nebo krůtí maso.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/zena-rozkousala-v-burgeru-hnijici-lidsky-prst/

Dalším problémem je, že 4,3 procenta hamburgerů obsahovalo patogenní DNA, která může způsobit epidemii a otravu jídlem.

Některé patogeny nalezené ve výrobcích mohou způsobit příznaky podobné tuberkulóze, gastroenteritidu, onemocnění z potravin a E. coli.

Zpráva uvádí, že patogeny ve čtyřech vegetariánských hamburgerech, které jsou považovány za kategorii s nízkým rizikem otravy potravinami, byly „znepokojující“.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/muz-se-podivuje-co-ve-skutecnosti-obsahuje-sul-v-mcdonalds/

Pomineme-li smíchané maso, možné nemoci a krysy, pro ty, kteří si hlídají váhu, stojí za zmínku, že 12 hamburgerů ve studii obsahovalo nejméně o 100 kalorií více, než bylo uvedeno na etiketě.

Zdroj: independent.co.uk

Redakce

Redakce

Odebírejte náš newsletter

Zůstaňte v kontaktu s novinkami

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *