Izraelská firma připravuje nový druh ryb pomocí 3D tiskáren

Zapomeňte na háček, vlasec a dírku. Izraelská potravinářská společnost tvrdí, že vytiskla vůbec první rybí filé připravené k vaření pomocí živočišných buněk kultivovaných a pěstovaných v laboratoři. (Foto: Youtube)Laboratorně pěstované hovězí a kuřecí maso přitahuje pozornost jako způsob, jak obejít ekologickou zátěž chovu a řešit obavy o dobré životní podmínky zvířat, ale jen málo společností …

umělá ryba 3D tisk

Zapomeňte na háček, vlasec a dírku. Izraelská potravinářská společnost tvrdí, že vytiskla vůbec první rybí filé připravené k vaření pomocí živočišných buněk kultivovaných a pěstovaných v laboratoři. (Foto: Youtube)

Laboratorně pěstované hovězí a kuřecí maso přitahuje pozornost jako způsob, jak obejít ekologickou zátěž chovu a řešit obavy o dobré životní podmínky zvířat, ale jen málo společností se pustilo do mořských plodů.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/masova-koule-vyrobena-v-laboratori-z-vyhynuleho-mamuta/

Izraelská společnost Steakholder Foods nyní navázala spolupráci se singapurskou společností Umami Meats, aby mohla vyrábět rybí filé bez nutnosti lovit ubývající rybí populace.

Společnost Umami Meats získává buňky – prozatím ze skupiny grouper – a pěstuje z nich svalovinu a tuk. Společnost Steakholder Food.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/kontroverzni-technologie-mrna-se-nyni-zameruje-na-hospodarska-zvirata/

Společnost Umami doufá, že své první výrobky uvede na trh v příštím roce, a to nejprve v Singapuru a poté, pokud budou splněny regulační podmínky, v zemích, jako jsou Spojené státy a Japonsko.

Samotná kultivace buněk je zatím příliš drahá na to, aby se vyrovnala ceně tradičních mořských plodů, a proto se zatím rybí buňky ředí rostlinnými složkami v bio-inkoustu.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/laboratorne-pestovane-maso-podporovane-gatesem-obsahuje-rakovinne-bunky/

„Postupem času bude složitost a úroveň těchto výrobků vyšší a cena spojená s jejich výrobou se bude snižovat,“ řekl Arik Kaufman, výkonný ředitel společnosti Steakholder Foods.

Skleněná miska klouže v 3D tiskárně sem a tam a bílý plátek o délce prstu při každém průchodu nabývá na hmotnosti. Má vločkovitost tradiční ryby a po usmažení a ochucení je těžké rozeznat rozdíl.

Postup je jednodušší než u hovězího masa, ale má i některé nevýhody.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/izraelska-spolecnost-predstavuje-3d-tistene-maso-jako-budoucnost-potravin/

Hovězí kmenové buňky byly důkladně prozkoumány, ale o rybách se toho ví mnohem méně, uvedl výkonný ředitel společnosti Umami Mihir Pershad.

„Musíme zjistit, co buňky rády jedí, jak rády rostou, a k tomu prostě není tolik literatury,“ řekl. „Dovedete si představit, že počet vědců, kteří se zabývají biologií rybích kmenových buněk, je jen malým zlomkem těch, kteří pracují na zvířecích a lidských buňkách.“

Podle jeho slov už přišli na postup pro skupinu a úhoře a doufají, že v příštích měsících přidají další tři ohrožené druhy.

https://staging.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/vedci-tvrdi-ze-maso-je-pro-lidskou-stravu-klicove-varuji-pred-veganskym-fanatismem/

Klíčovou výzvou je dodržení ceny mořských ryb.

„Chceme, aby si spotřebitelé vybírali podle toho, jak chutnají a co mohou udělat pro svět a životní prostředí na planetě. A chceme, aby cena nebyla brána v úvahu,“ dodal Pershad.

Zdroj: indiatimes.com

Redakce

Redakce

Odebírejte náš newsletter

Zůstaňte v kontaktu s novinkami

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *